LIFs trener med gjeldende norsk rekord

Postet av Torbjørn Andersen den 16. Jun 2024

I 27 år har Lambertseter IF friidrettstrener Martin Blekkerud vært innehaver av den norske rekorden på 4x100 meter stafett. Rekordløpet ble gjort sammen med hans tidligere lagkamerater i Moss Idrettslag deriblant Geir Moen.

Hovedbildet: Geir Moen (i midten) og Martin Blekkerud (til høyre) løp sammen på stafettlaget til Moss. Dette bildet er fra NM i1999. Foto: Tor Richardsen, NTB/ Scanpix, gjengitt med tillatelse etter Lambertseter IFs avtale med NTB. 

Stafetten ble gjennomført på 40,40 sekunder i Ørsta 31. mai 1997. Fortsatt er det ingen som har slått det som ble regnet som en kjempetid den gangen. På stafettlaget løp Birger Hermansen, Jørn Tollefsen, Martin Blekkerud og Geir Moen.

 

Foto: Privat

- Vi fire er fortsatt nære venner
Martin Blekkeruds største prestasjon på friidrettsbanen var tre NM-bronser på 200 meter, og tre NM-gull på 4 x 100 meter stafett. Alle fra 1990-tallet.

- Det var selvsagt stort å ta individuelle medaljer i NM, men enda større var det å vinne som et lag, sier Martin Blekkerud, som mener det er synd for norsk friidretts del at en rekord får stå så lenge.

Geir Moen (i midten) og Martin Blekkerud (til høyre konkurrerte også mot hverandre. Her fra Tønsberg i 1998. Foto: Knut Fjeldstad, NTB Pluss/NTB, gjengitt med tillatelse etter LIFs avtale med NTB.

- Men for oss fire sprinterne fra Moss er det fortsatt stas å være innehavere av rekorden, som jo snart har stått i en mannsalder. Det er ikke så rent sjeldent at 40.40-tiden blir hentet frem som dårlig skjult snikskryt i festlige lag. Og vi fire er fortsatt nære venner som treffes ofte, så det er ekstra moro å mimre om da vi var unge og spreke, sier Blekkerud, som innrømmer at stafettlaget har bedrevet godlynt erting av de andre klubbene som har forsøkt å ta rekorden de siste 15 årene. 

- Selv med rene «kjøpelag» bestående av innflyttede og betalte utøvere fra fjern og nær, har verken lagene fra Oslo, Bergen eller Trondheim klart å tukte 40.40 ennå. Da er det ekstra moro at det er fire karer flaska opp i Moss som fortsatt troner øverst.

- Og det blir selvsagt et realt gravøl den dagen rekorden slås, sier Martin Blekkerud

  

Fakismile fra Moss Dagblad av de fire rekordholderne.


- Martin knuste Gulars mann
Både Moss Dagblad og Moss Avis omtalte rekorden. I Moss Avis kunne man lese dette i etterkant av stafetten.
 
 - Birger Hermansen var vår startmann, er raskere i svingen enn på langsiden og løp helt opp mot sitt beste. Vekslingen med Jørn Tollefsen var det heller ingen feil på, og Jørn fløt fint i medvinden på bortre langside, sa trener Morten Røraas til Moss Avis mandag 2. juni 1997. 

Treneren fortsatte.

- Moss IL lå litt etter Gular da Jørn Tollefsen og Martin Blekkerud fikk full klaff med vekslingen. Martin knuste Gulars mann, og lå 3-4 meter foran da Geir Moen overtok etter nok en solid overlevering av stafettpinnen. Og Geir Moen er det ingen i Norge som løper fra, sa Røraas til avisen. 
 
Det hører med til historien av treneren dessverre døde av kreft i 2020.

 

Seiersjubelen fanget av Moss Avis. Arkivfoto: Moss Avis, gjengitt med tillatelse innhentet av Martin Blekkerud.

- Et flott minne
Geir Moen var den største nasjonale og internasjonale stjernen på Mosse-laget den gangen. Hans fremste prestasjoner på banen kom under EM i Helsingfors tre år tidligere, i 1994, da han vant 200 meter og tok sølv på 100 meter. I 1995 ble han verdensmester innendørs på 200 meter. Geir står med sterke 10.08 på 100 meter og 20.17 på 200 meter. 

- Rekorder er der for å slås, men at Moss IL fortsatt har den norske stafettrekorden er for oss et flott minne om vår kjøre trener og mentor Morten Røraas, sier Geir Moen og fortsetter. 

-Ved siden av å være en dyktig trener i flere friidrettsgrener var han hele tiden utrolig opptatt av å skape et godt miljø og sterkt samhold. Det at vi satte norsk rekord med fire lokale mossegutter ble et resultat av hans filosofi. En rekord satt av en gjeng som fortsatt har sterke bånd den dag i dag, sier Geir Moen i en melding til Lambertseter IFs nettside. 

 

Gutta samles jevnlig. Foto: Privat

Samles jevnlig
De fire stafettgutta har årlige samlinger fortsatt. Blant annet var de samlet på 20-årsjubileum i 2017. De hadde også en samling i 2024 for å markere rekorden.

Gutta var også til stede under VM i Budapest i 2023. Der fikk de være med på gullfesten til Karsten Warholm. Årsaken til at de fikk innpass på festen var at Leif Olav Alnes tidligere var treneren til Geir Moen. 

Alnes trente også Martin Blekkerud fra 1999 til han la piggskoene på hylla i 2001.

Bilde fra VM i Budapest i fjor da gutta var med på gullfesten til Karsten Warholm. Foto: Privat
 

Relaterte friidrettsartikler:

Sterk innsats av LIF-utøverne (LIFs nettside)

På rekordjakt i Tyrvinglekene (LIFs nettside)

Marius raskest i Peter Pan-løpet (LIFs nettside)

Velkommen til friidrettsskole (LIFs nettside)

Fikk gullsmak før værgudene stoppet KM (LIFs nettside)

Drømmemøte for Alexander (LIFs nettside)

Trente på vekslinger før KM (LIFs nettside)


Relaterte lenker:

Følg: Lambertseter Friidrett (Facebook)

Følg: Lambertseter Friidrett (Instagram)

Følg: Lambertseter IF hovedside (Facebook)

Følg: Lambertseter IF hovedside (Instagram)


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.